RUCinnovation arbejder på at øge samarbejdet mellem RUC-studerende og omverdenen. De første studerende har allerede været igennem et samarbejde, og reaktionerne ”ude fra” lader til at være positive.
Af Tyson William Lyall, RUCnyt
Faglige projekter, der kan bruges ude i den virkelige verden. Sådan er idéen bag RUCinnovations Projektforum, der skal bygge bro mellem studerende og virksomheder, organisationer og foreninger. I sommer afsluttede en række studerende deres samarbejde med ”omverdenen”, og de første tilbagemeldinger lader til at være positive fra virksomhedernes side.
”Jeg syntes, det er rigtig godt, at erhvervslivet og de studerende spiller sammen,” siger Lone Carmel, der ejer virksomheden Relazion, som inden sommerferien havde et samarbejde med en gruppe studerende fra Arbejdslivsstudier. Hun forklarer, at samarbejdet med de studerende blandet andet hjalp hende til at kigge indad.
”Jeg fik stillet nogle kritiske spørgsmål til det arbejde, jeg udfører til dagligt. Når man har en virksomhed, så bliver man nogle gange lidt i sit eget sprog. Her kom de så og gav mig mulighed for at reflektere over min egen praksis,” siger Lone Carmel.
Også den landsdækkende advokatvirksomhed, Advodan, har samarbejdet med en gruppe af studerende fra RUC. Her var det ligeledes en gruppe studerende fra arbejdslivsstudier, der stødte hovederne sammen med den lokale Roskildeafdeling af Advodan.
”Vi har fået meget ud af det. De studerende har åbnet op for nogle emner, som vi vil arbejder videre med. Det er ting, vi vil tage op på et medarbejdermøde. Det har været en god anledning til at tage nogle snakke, man ellers ikke ville få taget,” siger Maiken Maiken Ø. Breum, der er advokat i firmaet.
En ”broker” til omverdenen
RUCinnovation betegner sig selv som en ”broker” mellem universitetet og omverdenen. Det betyder blandt andet, at de vil gøre det nemmere for virksomheder og andre at få adgang til den viden, der produceres på RUC. Eller som RUCinnovation skriver på sin egen hjemmeside, så er der for virksomhederne nu kun ”én dør og ét telefonnummer til RUC”.
Spørger man Lone Carmel fra Relazion, så er det da heller ikke sidste gang, at hun ringer på netop den dør.
”Der skal meget mere af det her. Det er rigtig vigtigt, at vi fremad også bruger hinanden og giver hinanden kritiske refleksioner. Vi skal være samarbejdspartnere og ikke modstandere. Vi kan højne hinandens kvaliteter,” siger hun.
Samme indstilling har Maiken Ø. Breum fra Advodan.
”Med gruppen af studerende fra Arbejdslivstudier er det gået helt vildt godt, selvom vi ikke vidste, hvad vi kunne forvente. Derfor kan man sige, at det var lidt et skud i tågen. Næste gang er vi meget bedre klædt på,” siger og fortæller, at et velfungerende samarbejde i høj grad også kræver engagerede studerende.
”Vi havde også en kontakt med nogle yngre studerende, og den er simpelthen gledet ud i sandet. Der kunne vi godt have hjulpet dem lidt mere. Det var lidt useriøst. Det var ikke konkret,” siger hun.
Forventningsafstemning
Ifølge Lone Carmel, så er det da også vigtigt for et samarbejde, at både de studerende og virksomhederne ved, hvad der forventes af hinanden.
”Der skulle måske være lidt bedre forventningsafstemning. Hvilke plan gør man det på? Er det på et praktisk plan eller et teoretisk plan? Man skal være god til også at afstemme den tid, man vil bruge på det. Det har vi dog været gode til i det samarbejde, jeg har haft,” siger hun og foreslår, at der eventuelt kunne udarbejdes et katalog over virksomheder, så de studerende i god tid kan finde relevante samarbejdspartnere i erhvervslivet.
Hverken Lone Carmel eller Maiken Ø. Breum er i tvivl om, at de studerende roligtkan melde sig under programmets faner. Maiken Ø. Breum beskriver således, hvad de studerende ville kunne forvente af et eventuelt samarbejde med Advodan.
”De vil få det ud af det, at vi er lige så engageret som de er. Det bliver ikke fiktive projekter. Det bliver noget, vi kan bruge, og det bliver noget, de kan bruge,” siger hun og opfordrer samtidig alle arbejdspladser til også at gå ind i projektet.
FAKTA:
Sådan gør du som studerende:
Er der et projektforslag, du finder interessant, så kontakt Projektforum – projektforum@ruc.dk– og få rekvirentens (virksomheden) kontaktoplysninger.
Hvis du indgår et samarbejde, skal Projektforum underrettes.
Hvis der indledes et samarbejde med en rekvirent kan det være en god idé at lave en samarbejdsaftale. Aftalen kan findes på ruc.dk/samarbejde.
Ifølge RUCinnovation er et samarbejde med en ekstern aktør en god mulighed for:
- at få indsigt i virksomheders og organisationers dagligdag
- at afprøve dine kompetencer i praksis
- at få kendskab til arbejdsmarkedet, som du kan bruge ved senere jobsøgning
- at blive mere afklaret i forhold til dine kompetencer
- at stifte bekendtskab med en bestemt branche, hvilket kan hjælpe dig i dine fremtidige karrierevalg
- at få et målrettet CV
- at få værdifuld erhvervserfaring og gode kontakter.